Životnost solárních panelů: vydrží opravdu 25 let?

Výrobci a dodavatelé solárních panelů často nabízí záruku na dlouhé roky – 20, 25 nebo dokonce 30 let. Je ale toto číslo skutečně reálné, nebo se jedná jen o marketingové lákadlo? Na to se podíváme v následujícím článku.

Jak se může solární panel poškodit

Samotný solární panel je díky své jednoduché konstrukci poměrně odolný. Odolnost vůči extrémním mechanickým vlivům, jako jsou vysoké teploty, krupobití nebo teplotní šoky se ostatně testuje v rámci technických norem ČSN. Ty sice nejsou povinné, ale bývají podmínkou pro udělení certifikací nebo dotací – proto ani jiné solární panely než řádně otestované našim zákazníkům nenabízíme.

Poškození, které se mohou u solárních panelů v průběhu času objevit, lze rozdělit do 3 kategorií:

  1. Poškození způsobené při dopravě nebo instalaci

Podle dostupných údajů bylo poškození solárních panelů při přepravě nebo instalaci nejčastějším důvodem likvidace panelu v ČR.

  1. Výrobní vady a nekvalitní materiály

V prvních měsících po zapojení se obvykle projeví skryté vady, které neodhalila výstupní kontrola výrobce. Také často vyjde na povrch použití nekvalitních materiálů – nejčastějším problémem je delaminace, kdy se vlivem vysoké teploty a slunečního záření rozlepí sendvičová konstrukce panelu. V celkovém objemu však nejde o nijak časté závady a samozřejmě se na ně vztahuje zákonná záruka výrobce či prodejce panelů.

  1. Běžné opotřebení panelů

V průběhu používání dochází k velmi pozvolnému opotřebování panelů a snižování jejich účinnosti cca o 0,5 % ročně – každý rok má tedy solární panel cca o 0,5 % nižší účinnost. Konkrétní hodnota samozřejmě závisí na kvalitě a typu konkrétního solárního panelu a dalších proměnných.

Záruka garantuje alespoň 80% výkon

Výrobci nebo prodejci garantují záruku na určitý počet let při zajištění 80 % výkonu. Jednoduchým výpočtem tak lze dojít k tomu, že pokud panel degraduje cca o 0,5 % každý rok, po 10 letech poskytuje 95 % výkonu, po 20 letech 90 % výkonu a po 30 letech 85 % výkonu. I záruka na 30 let tak je v tomto světle stále splnitelná.

Navíc i při poklesu výkonu pod 80 % lze solární panely stále používat a není nařízena jejich likvidace. Závisí čistě na rozhodnutí vlastníka, zda je pro něj provozování panelu s nižší účinností stále výhodné a zda nebude chtít panel vyměnit na nový, zejména když se dá předpokládat, že panely prodávané za 30 let budou díky technologickému pokroku mnohem efektivnější než panely, které využíváme dnes.

Životnost je opravdu dlouhá. Až 50 let

Otázka by tedy správně neměla znít, jaká je životnost solárních panelů. Ta je podle aktuálních poznatků velmi dlouhá – některé zdroje uvádějí až 50 let. Otázkou spíše je, po jak dlouhé době se vyplatí panely kvůli snižujícímu se výkonu vyměnit. To z dnešního pohledu můžeme vědět jen stěží.

Důležité však je, že panely opravdu mohou bez problémů fungovat po celou dobu, kdy platí záruka – tedy 20, 25 nebo i 30 let. A pokud navíc využijete dotaci na pořízení fotovoltaiky, může se nákup solárních panelů stát investicí, která se vám v budoucnu rozhodně vyplatí.

Konkrétní příklad: Panel SUNPRO 450 Wp

Například na monokrystalický fotovoltaický panel SUNPRO 450 Wp, který standardně využíváme v našich realizacích, nabízíme záruku na 25 let při 80,2 % výkonu.

Panel byl testován na maximální zatížení sněhem (5400 Pa) a větrem (2400 Pa) a díky speciální technologii chrání nejexponovanější místa panelu, čímž minimalizuje jeho degradaci. Na základě certifikace byl schválen pro využití v programu Nová zelená úsporám.

Zvolte řešení na míru vašemu domu

Pokud vás zajímá, zda se solární panely vyplatí pořídit i ve vašem případě, neváhejte se nám ozvat prostřednictvím kontaktního formuláře níže. Navrhneme solární elektrárnu pro váš dům a také vám ji v případně zájmu dodáme. Garantujeme, že naše solární panely vydrží nejméně 25 let – a pravděpodobně ještě déle.

Nezávazná poptávka

Rádi byste se dozvěděli více o našem řešení a co můžeme nabídnout zrovna Vám? Kontaktujte nás prostřednictvím formuláře níže nebo nám zavolejte a domluvíme se na schůzce. Budeme se těšit.