Co je to wallbox a v čem je lepší než obyčejná zásuvka

Elektromobily se stávají čím dál častější součástí našich životů. Logicky se tedy čím dál častěji řeší i otázka, kde tato elektrická auta dobíjet. Před veřejně přístupnými nabíječkami, které zatím nejsou všude dostupné a mohou odrazovat cenou za dobíjení nebo nutností čekat na místě na dobití, preferuje řada lidí možnost nabíjet auto doma.

K tomu postačuje i obyčejná zásuvka. Všechna moderní elektrická auta, včetně aut značky Tesla, lze totiž nabít i bez speciálního vybavení prostřednictvím běžné zásuvky 220 V. Problém je ale v době potřebné k plnému nabití baterie – například zmíněná Tesla by se tímto způsobem nabíjela více než 30 hodin. I u automobilů s nižší kapacitou baterie, jako je například Nissan Leaf, doba nabíjení přesahuje 12 hodin, což může být v každodenním provozu značně nepraktické.

Wallboxy nabízejí až 10x rychlejší dobíjení

Z tohoto důvodu přicházejí ke slovu wallboxy, neboli domácí dobíjecí stanice, sloužící k nabíjení elektromobilů. Oproti zmíněné zásuvce dobíjí šestkrát až desetkrát rychleji, navíc je možné nechat auto pohodlně nabíjet přes noc a ráno odjíždět z domova s plně nabitou baterií. 

Wallbox se umisťuje zpravidla na stěnu garáže, ať už zevnitř nebo zvenku – díky vysokému stupni krytí snese i déšť a nepřízeň počasí. Jeho výkon je až 22 kW a využívá střídavý proud.

Co se týče připojení auta k nabíjecí stanici, není třeba se obávat, že s výměnou auta bude nutné vyměnit i wallbox. Wallboxy totiž mají buď integrovaný nabíjecí kabel, anebo (což je častější) zásuvku typu T1 nebo T2. Do této zásuvky se pak zapojí nabíjecí kabel od výrobce automobilu – například Mennekes, CHAdeMO nebo CSS2. Díky přítomnosti obou typů zásuvek se pak wallbox stává univerzální nabíjecí stanicí pro jakýkoliv typ elektromobilu.

Při využívání wallboxu více uživateli, například ve firemních garážích, lze nastavit ověřování uživatelů prostřednictvím RFID karty. Díky tomu nemůže dojít k neoprávněnému použití cizí osobou. V domácím prostředí je pak naopak lepší nastavit automatický začátek dobíjení bez nutnosti ověřování. Kromě toho mohou být wallboxy připojeny k internetu a pomocí aplikace umožňovat správu uživatelů nebo řízení výkonu nabíjecí stanice.

Wallbox a FVE: moderní a úsporné řešení

Elektřinu wallbox samozřejmě nemusí čerpat jen z běžné elektrické sítě, ale může jít o elektřinu vyrobenou fotovoltaickými panely přímo na střeše domu. Takové řešení je nejen ekologické a podporuje energetickou soběstačnost, ale je také úsporné – při nočním nabíjení se totiž spotřebuje přebytek solární elektřiny, který zůstal uchován v akumulační baterii jakožto součásti fotovoltaického systému.

Nově proto v rámci našich řešení nabízíme instalaci wallboxu, napojeného na fotovoltaickou elektrárnu v domě. V našich realizacích využíváme nabíjecí stanice Zeus Technics EVmate11 a EVmate22. Ty jsme zvolili kvůli vysoké odolnosti vůči mechanickému poškození, inteligentnímu řízení nabíjení nebo flexibilnímu servisu, který je garantován do 24 hodin kdekoliv v ČR

Tyto wallboxy nabízíme ve dvou variantách, které se liší svým výkonem (11 kW a 22 kW). Při variantě 11 kW se během 1 hodiny auto dobije na dojezdovou vzdálenost 60-70 km, při variantě 22 kW jde až o 150 km. Oba wallboxy jsou třífázové a lze do nich zapojit jakýkoliv typ kabelu (typ 1 i 2).

Připravíme kalkulaci pro váš dům

Pokud zvažujete pořízení fotovoltaické elektrárny s napojením na wallbox, neváhejte nás nezávazně kontaktovat. Připravíme pro vás kalkulaci a zodpovíme veškeré otázky, které budete mít k instalaci elektrárny konkrétně ve vašem domě. Máme za sebou desítky realizací a specializujeme se výhradně na fotovoltaické elektrárny v rodinných domech, pro které zároveň vyřizujeme i dotace z programu Nová zelená úsporám.

Nezávazná poptávka

Rádi byste se dozvěděli více o našem řešení a co můžeme nabídnout zrovna Vám? Kontaktujte nás prostřednictvím formuláře níže nebo nám zavolejte a domluvíme se na schůzce. Budeme se těšit.