Fotovoltaika na plochou střechu

Při úvahách o instalaci solárních panelů je zásadním parametrem tvar střechy. Řada českých domů má klasickou sedlovou střechu, a proto i montáž panelů na sedlovou střechu patří mezi nejčastější. Lze ale fotovoltaiku umístit i na plochou střechu? Ano, jen je při tom třeba zvážit několik aspektů.

Těmi zásadními jsou volba sklonu panelů a způsob instalace. Panely totiž mají větší efektivitu, když jsou přizvednuté do určitého úhlu vůči zemi (většinou se využívá sklonu 10 – 35°). Při volbě sklonu u ploché střechy je potřeba brát v úvahu také fakt, že si jednotlivé řady fotovoltaických panelů budou vzájemně stínit, a proto bude optimální sklon nižší než u sedlové střechy. Také platí, že panely připojené na jeden střídač musí mít stejný sklon a musí být natočené stejným směrem.

Nosné konstrukce na rovné střechy nabízí řadu možností

Druhou možností je použít pro přizvednutí panelů nosnou konstrukci – ať už z hliníku, dřeva, kovu nebo jiného materiálu. Oproti plastovým “vaničkám” lze tyto konstrukce lépe přizpůsobit na míru konkrétnímu místu a využití, například zvolit libovolný sklon pro optimální výkon dané elektrárny. Konstrukce může být kotvená (navrtaná do střechy) nebo nekotvená. Kotvení zvýší stabilitu konstrukce, ale klade zvýšené nároky na hydroizolaci, která by měla být v místě patek zesílená, aby jimi do střechy nezatékalo.

nosná konstrukce pro instalaci solárních panelů na plochou střechu

Nosná konstrukce pro solární panely na plochou střechu. Zdroj: madt.cz

Také se vyrábějí kompletní montážní systémy určené přímo pro instalaci na rovné střechy, se kterými lze upevnit více solárních panelů najednou. 

montážní systém Tric na fotovoltaické panely

Montážní systém TRIC Aero 25°. Zdroj: frankensolar.eu

Panely na ploché střeše musí odolat zvýšené zátěži

Zatímco u sedlové střechy se FV panely instalují přímo na střešní krytinu, která jim tak poskytuje určitou ochranu, při montáži na rovnou střechu jsou panely více vystavené vnějším vlivům, zejména větru. Proto není radno zapomínat na odpovídající zatížení (takzvané zavětrování), které panely udrží na místě i při nepříznivém počasí. Také doporučujeme ověřit kondici střechy, aby zvýšenou zátěž v podobě panelů a jejich montáže a údržby snesla bez poškození – v některých případech dává smysl například zřízení instalačního chodníku.

Dalším bodem ke kontrole je hydroizolace. Při kotvení konstrukce do střechy dojde k jejímu narušení, které je třeba co nejpečlivěji ošetřit, aby se pod střechu nedostala voda.

Odborná montáž je nutností v každém případě

 Instalace fotovoltaických panelů na rovnou střechu má svá specifika a proto rozhodně doporučujeme svěřit ji odborníkům s prokazatelnými zkušenostmi. Pokud vás zajímá cenová kalkulace FV elektrárny na vaši plochou střechu, neváhejte se na nás obrátit.

 

Nezávazná poptávka

Rádi byste se dozvěděli více o našem řešení a co můžeme nabídnout zrovna Vám? Kontaktujte nás prostřednictvím formuláře níže nebo nám zavolejte a domluvíme se na schůzce. Budeme se těšit.