Fotovoltaika a tepelné čerpadlo: jak vše funguje a kolik lze ušetřit

O fotovoltaice většinou lidé přemýšlejí jako o alternativním zdroji elektřiny, který zajistí provoz domácích spotřebičů jako je pračka nebo lednička. Ve skutečnosti ale domácí fotovoltaická elektrárna může mít mnohem širší využití – například může být napojena na tepelné čerpadlo, které se postará o vytápění, ohřev vody nebo chlazení domu.

Jakým způsobem vše funguje a jakou úsporu oproti původnímu nastavení může kombinace fotovoltaiky a tepelného čerpadla přinést? Na to se podíváme v následujím článku. Nevynecháme ani podmínky pro udělení dotace, která rozhodování jistě také ovlivní.

Vytápění tepelným čerpadlem redukuje provozní náklady

Způsob vytápění domu je klíčovým parametrem, který výrazně ovlivňuje výši nákladů na provoz domu. Tepelné čerpadlo pak může pomoci tyto náklady výrazně snížit. 1 kW elektřiny totiž dokáže převést na topný výkon 3-4 kW, díky fotovoltaice navíc může být tato elektřina (alespoň po část roku) zcela zdarma. Kromě toho čerpadlo snižuje závislost na externích dodavatelích plynu či elektřiny, kteří v poslední době neustále zdražují své služby.

Je však třeba mít na paměti, že nejvíce elektřiny z fotovoltaických panelů se v českých podmínkách generuje v létě, zatímco topit je potřeba zejména v zimě. Řešením může být například ukládání přebytků do virtuální baterie a odčerpávání letních přebytků na topení v zimě. Chybějící výkon pak lze samozřejmě kdykoliv doplňovat elektřinou ze sítě.

A kolik lze díky tepelnému čerpadlu v kombinaci s fotovoltaikou ušetřit? To závisí zejména na tom, jaký typ vytápění byl v domě využíván původně. Oproti vytápění elektrickým kotlem může jít až o úsporu 90 % nákladů, oproti plynovému kotli až o 50 % a oproti kondenzačnímu plynovému kotli až o 30 % nákladů na vytápění.

Ohřev vody s nulovými náklady? V létě ano

Další funkcí, kterou může tepelné čerpadlo zajišťovat, je ohřev vody v domě. Přes léto běžně fotovoltaika v českých podmínkách dodává dostatek elektřiny pro spotřebiče i tepelné čerpadlo, což znamená prakticky nulové náklady na provoz elektrospotřebičů i ohřev vody. Po zbytek roku je pak efektivita fotovoltaických panelů závislá na počasí, a pro ohřev vody je tak třeba elektřinu z panelů doplňovat elektřinou ze sítě nebo využívat již zmíněnou virtuální baterii.

Tepelné čerpadlo může fungovat i jako klimatizace

Zatímco v zimě tepelné čerpadlo zajišťuje teplo, v letních měsících může dům naopak chladit. Není tak třeba instalovat samostatnou klimatizaci, což kromě úspory nákladů na montáž představuje i výhodu v úspoře místa nebo nákladů na servis jednoho zařízení namísto dvou. Chlazení tepelným čerpadlem lze zprovoznit několika způsoby: skrze podlahové topení, stropní chladicí okruh nebo například takzvané fan coil chladiče.

U domů s podlahovým topením nejsou třeba žádné stavební zásahy a klimatizace funguje po napojení tepelného čerpadla v podstatě okamžitě. Ačkoliv někteří prodejci přirovnávají pocit z chladných podlah k příjemnému chládku jako ve staré kamenné chalupě, pro část lidí nebude chladná podlaha příliš komfortní – například pro rodiny s malými dětmi nebo lidi zvyklé chodit doma naboso.

Další možností je vybudování chladicího okruhu. Chladný vzduch pak do místnosti proudí ze stropu. Tato varianta vyžaduje stavební úpravy, je tedy vhodná spíše u novostaveb nebo kompletních rekonstrukcích domů.

Minimum zásahů naopak vyžadují takzvané fan coil chladiče, což jsou konvektory podobné klimatizační jednotce. Ty nasávají vzduch z místnosti a zchlazený jej opět vyfukují zpět. Mohou být umístěny pod stropem, v podlaze nebo ve stěně a jejich výhodou je vysoký výkon a rychlý účinek, nevýhodou naopak potřeba nižší teploty chladicí vody než u předchozích systémů (7°C oproti 17°C) a tím pádem i větší spotřeba energie.

S náklady na instalaci pomůže dotace

Na pořízení tepelného čerpadla lze využít dotaci z programu Nová zelená úsporám, a to v kombinaci s dotací na výstavbu fotovoltaiky. Tepelná čerpadla spadají pod dotační titul C.3, zatímco fotovoltaika pod titul C.2. Pro získání kombinované dotace (C.2 + C.3) je ovšem třeba dodržet několik podmínek:

  • Musí se jednat o novou instalaci tepelného čerpadla, které nahradí původní neekologický způsob vytápění (například kotel na tuhá paliva). V případě napojení již existujícího tepelného čerpadla na novou fotovoltaickou elektrárnu nelze dotaci C.3 využít.
  • Čerpadlo musí být propojené s fotovoltaikou. Ne každé čerpadlo totiž zvládne pracovat se solární energií.
  • Čerpadlo musí být hlavním zdrojem tepla pro vytápění i ohřev vody. Jinými slovy, ohřev vody by mělo zajišťovat přímo tepelné čerpadlo, ne topná spirála v něm.
  • Dále je nutné splnit předepsaný minimální objem nádrže, který činí 400 l.

Pro splnění podmínek je tak nutné pečlivě vybírat typ tepelného čerpadla. Na českém trhu se výběr zužuje pouze na několik značek, například rakouskou značku iDM.

Celková výše dotace pak podle nových podmínek od roku 2021 činí maximálně 200 000 Kč na fotovoltaiku (nejvýše však do 50 % uznatelných nákladů), k tomu lze připočíst dotaci 140 000 Kč na tepelné čerpadlo, bonus 10 000 Kč za kombinaci dvou technologií a 5 000 Kč příspěvek na vypracování dokumentace. V takzvaných znevýhodněných krajích (Karlovarský, Moravskoslezský a Ústecký kraj) se dotace ještě navyšují o 10 %.

Základem je kvalitní projekt

Výstavba fotovoltaiky v kombinaci s tepelným čerpadem je komplexním projektem, který nedoporučujeme řešit takzvaně “na koleni”. Vyplatí se využít služeb odborníků, kteří zváží všechny možnosti a omezení konkrétního domu a doporučí vám vhodné řešení. V Genius FVE se právě na taková řešení zaměřujeme. Stačí vyplnit kontaktní formulář níže a rádi se vám budeme věnovat.

Nezávazná poptávka

Rádi byste se dozvěděli více o našem řešení a co můžeme nabídnout zrovna Vám? Kontaktujte nás prostřednictvím formuláře níže nebo nám zavolejte a domluvíme se na schůzce. Budeme se těšit.