Vytápění domu fotovoltaikou

Fotovoltaickou elektrárnu si lidé nejčastěji pořizují proto, aby získali výhodný zdroj elektřiny na provoz domácnosti – tedy na provoz domácích spotřebičů. Často ale dostáváme dotazy i na využití FVE pro ohřev vody nebo vytápění domu. Není se čemu divit – vždyť právě vytápění tvoří většinu spotřeby energie průměrné domácnosti (cca 60 %), zatímco ohřev vody zhruba 20 % a provoz spotřebičů zbývajících 20 %. Na vytápění domu fotovoltaikou se proto podíváme blíže a pokusíme se zhodnotit, nakolik se tato volba vyplatí.

Vytápět dům může podlahové topení i tepelné čerpadlo

Nejdříve si však upřesněme, o jakých způsobech vytápění je vlastně řeč. Pokud mluvíme o vytápění domu fotovoltaikou, znamená to, že pomocí fotovoltaiky vyrobíme elektřinu, která je následně zdrojem energie k vytápění. Jedná se tedy o vytápění domu elektřinou s napojením na fotovoltaický systém.

Vlastnosti a nákladnost takového vytápění pak závisí na tom, jaký typ vytápění použijeme. Topit elektřinou totiž neznamená automaticky topit elektrokotlem – existují například i elektrické přímotopy nebo elektrické podlahové topení.

Mezi elektrické typy topení tedy řadíme:

  • Elektrokotel

Elektrokotel patří mezi nejméně úsporné způsoby vytápění. Oproti tepelnému čerpadlu spotřebuje zhruba o 70 % více elektřiny k vytopení stejného prostoru. Ve starších objektech, které mají velké tepelné ztráty, se jej proto nedoporučuje používat z důvodu vysokých nákladů na provoz. Elektrokotle se více hodí do novějších staveb, které jsou energeticky úspornější, ale například u novostaveb je potřeba postupovat opatrně. Pokud by totiž byl instalován pouze elektrokotel bez FVE, dům neprojde kolaudací kvůli energetickému štítku (PENB). Kombinace elektrokotle s fotovoltaikou tak v současné době není pouze možností, ale přímo nutností, protože bez fotovoltaiky elektrokotel do novostavby instalovat nelze.

  • Elektrické podlahové vytápění

Ani elektrické podlahové topení už není v novostavbách dovoleno použít bez fotovoltaiky. Kombinace elektrického podlahového topení s FVE je však oblíbenou možností – oproti elektrokotli má podlahové topení nižší spotřebu a oproti tepelnému čerpadlu nižší pořizovací a servisní náklady.

  • Sálavé topné panely a infrazářiče

Sálavé zdroje tepla jsou v poslední době poměrně populární, jelikož mají pouze o 5 – 10 % vyšší spotřebu než tepelné čerpadlo, ale jsou výrazně levnější. Jejich napojení na fotovoltaický systém také není problém.

  • Konvekční přímotopy

Konvekční přímotopy ohřívají pouze vzduch v prostoru, nikoliv stěny nebo předměty jako sálavé přímotopy. Vzhledem k vysoké spotřebě elektřiny (která je zhruba o 40 – 50 % vyšší než u sálavých přímotopů) se většinou využívají pouze jako doplňkové zdroje vytápění.

  • Tepelné čerpadlo

Technicky bychom mezi elektrické způsoby vytápění mohli zařadit i tepelné čerpadlo, které také funguje na elektřinu. Elektřina se však na teplo neproměňuje přímo, pouze pohání čerpadlo, které následně získává teplo ze země, vzduchu nebo vody. O kombinaci tepelného čerpadla s fotovoltaikou najdete více v samostatném článku.

Fotovoltaika nesníží náklady na vytápění na nulu

Ať už uvažujete o jakémkoliv typu elektrického vytápění, vždy platí, že nejvíce topit je třeba přes zimu. Tedy v období, kdy je naopak produkce fotovoltaiky v českých podmínkách nejnižší. Je tak potřeba počítat s tím, že solární energie nezajistí vytápění zdarma, ale pouze sníží náklady na vytápění.

O kolik nižší tyto náklady budou, závisí na více faktorech. Kromě parametrů samotné elektrárny (výkon panelů, jejich sklon, orientace, umístění atd.) a typu vytápění také na počasí. Některé poslední zimy totiž byly teplotně nadprůměrné a slunné a fotovoltaické elektrárny běžně zaznamenávaly přebytky již v únoru, kdy bylo zároveň potřeba ještě topit.

Podle dat PGIS vyrobí modelová fotovoltaická elektrárna o výkonu 5,4 kWp umístěná v ČR přes zimu v průměru kolem 200 kWh elektrické energie za měsíc. Jedná se o měsíce listopad, prosinec a leden, kdy je výkon elektrárny z celého roku nejnižší. Naopak v měsících s nejvyšším výkonem, což je duben až srpen, činí měsíční produkce zhruba 650 až 700 kWh. Výkon elektrárny v zimě je tak přibližně třikrát nižší než v létě.

Snadno tak lze spočítat, kolik z těchto cca 200 kWh spotřebuje běžný provoz domu a kolik “zbyde” na vytápění – v každém případě to nebude mnoho, v některých měsících to nemusí být nic. Například jen elektrokotel samotný v průměru spotřebuje od 700 kWh měsíčně (u energeticky úsporného domu) až po 1600 kWh (u staršího nezatepleného domu) – konkrétní čísla samozřejmě závisí na konkrétní domácnosti a konkrétním domě.

Vytápění FVE se vyplatí jen ve dvou případech

Obecně tedy lze říct, že o vytápění domu fotovoltaikou se vyplatí uvažovat pouze ve dvou případech.

Tím prvním případem jsou novější, nízkoenergetické domy s efektivním způsobem vytápění, například s elektrickým podlahovým topením nebo sálavými zdroji tepla. Nové domy totiž nemají vysoké nároky na vytápění, a proto i když fotovoltaika přes zimu nevygeneruje mnoho elektřiny, v procentním vyjádření nemusí být přínos fotovoltaiky zanedbatelný. Přes zimu tak domácí FVE pomůže snížit náklady, v přechodových měsících (například v dubnu nebo v září) pak může za příznivých podmínek produkci tepla pokrýt z větší části.

Druhým případem, nad kterým lze ve spojení s fotovoltaikou uvažovat, je napojení FVE na tepelné čerpadlo – ať už u nových nebo starších domů. Právě u starších domů je taková kombinace častou volbou v situaci, kdy chtějí majitelé přejít na úspornější způsob vytápění. Významnou výhodou tepelného čerpadla je to, že k dosažení stejného efektu spotřebuje menší množství energie než ostatní způsoby vytápění. Kromě toho lze na tepelné čerpadlo instalované zároveň s novou FVE získat dotaci z programu Nová zelená úsporám.

Oproti tomu napojovat například elektrokotel na fotovoltaiku ve starším domě příliš smysl nemá. Fotovoltaika totiž v topné sezóně pokryje tak nepatrnou část celkové spotřeby elektrokotle, že je lepší zvolit jiné řešení.

Vytápění a fotovoltaiku doporučujeme řešit společně

Pokud zvažujete pořízení fotovoltaiky do nového nebo právě rekonstruovaného domu, doporučujeme zamyslet se i nad způsobem vytápění. Pozdější úpravy totiž mohou být složité a nákladné, takže je lepší řešit vše najednou v jednom projektu. Na takové projekty se v Genius FVE zaměřujeme – nedodáváme jen fotovoltaické elektrárny, ale komplexní fotovoltaické systémy pro domácnosti. Ozvěte se nám prostřednictvím formuláře níže a rádi pro vás zpracujeme nabídku na míru.

Nezávazná poptávka

Rádi byste se dozvěděli více o našem řešení a co můžeme nabídnout zrovna Vám? Kontaktujte nás prostřednictvím formuláře níže nebo nám zavolejte a domluvíme se na schůzce. Budeme se těšit.