Ohřev vody fotovoltaikou. Jaká řešení nedoporučujeme

Ohřev vody je po vytápění druhou největší položkou ve spotřebě průměrné domácnosti. Dává proto smysl zamyslet se nad tím, jak vodu ohříváme a zda neexistuje způsob, jak ušetřit – například pomocí solární energie. Jaké jsou tedy možnosti fotovoltaických systémů, co se týče ohřevu teplé vody? Jaká mají jednotlivá řešení výhody a nevýhody a která z nich bychom vám určitě nedoporučili?

Nejdříve se podívejme na možnosti solárního ohřevu vody: 

  • Fotovoltaický ohřev vody
  • Fotovoltaický systém s ukládáním přebytků do vody
  • Fotovoltaický systém, který je napojen na elektrický bojler
  • Fotovoltaický systém s ohřevem vody tepelným čerpadlem
  • Solární termický ohřev vody

Každé z těchto řešení si dále popíšeme samostatně.

Fotovoltaický ohřev vody: jen ohřev vody a nic jiného

  • Orientační cena: 50 000 – 100 000 Kč
  • Dotace z programu Nová zelená úsporám light až 90 000 Kč

Fotovoltaický ohřev vody lze zakoupit jako hotový set včetně montáže. Jde o jednoduchý systém – fotovoltaické panely dodávají elektřinu do fotovoltaického ohřívače (bojleru), ve kterém se ohřívá voda pro domácnost. Pokud slunce nesvítí a panely nejsou v provozu, ohřev vody zajišťuje elektřina ze sítě. K instalaci není třeba souhlas distributora a montáž se většinou obejde bez větších stavebních zásahů, protože stačí využít stávající stoupačky a montážní otvory.

Nevýhodou tohoto řešení je 100% závislost na počasí. Pokud je slunce pod mrakem, fotovoltaický ohřev příliš nefunguje. Naopak v létě by panely zvládly vyrobit i více elektřiny, než kolik bojler spotřebuje. Potenciál fotovoltaiky tak není naplno využitý.

Fotovoltaický systém s ukládáním přebytků do vody: nadbytečná elektřina ohřívá vodu

  • Orientační cena: 140 000 – 200 000 Kč
  • Dotace z programu Nová zelená úsporám

Další možností, jak pomocí fotovoltaiky ohřívat vodu, je fotovoltaický systém s akumulací do vody. Jak tento systém funguje? Fotovoltaika v první řadě zajišťuje provoz domácích spotřebičů. Pokud již spotřebiče více elektřiny nepotřebují, ale slunce dále svítí a produkuje další elektřinu, neposíláme ji zbytečně zpět do sítě, ale využijeme ji pro ohřev vody. Ohřev vody tedy neprobíhá průběžně po celý rok, ale jen nárazově ve chvílích, kdy elektřinu nespotřebujeme jinak.

Akumulace do vody bývala v minulosti u fotovoltaiky častou volbou, a to zejména kvůli ceně. Její alternativa – systémy s akumulací do baterií – totiž bývaly výrazně dražší. Díky technologickému pokroku však cena baterií poklesla a dnes jsou právě systémy s akumulací do baterie nejčastějším řešením. Akumulace do vody má také řadu nevýhod. Například neumožňuje vykrývat špičky v odběru elektřiny, ke kterým dochází většinou ve večerních hodinách. Rovněž na ně nelze čerpat dotace ve stejné výši jako na varianty s baterií.

Pokud se však zaměříme na ohřev vody, ten rozhodně primárním cílem fotovoltaiky s akumulací do vody není – spíše jen vedlejším efektem. Technologicky jej překonaly systémy s baterií, a proto nevidíme příliš důvodů pro to, si akumulaci do vody v současné době pořizovat. V Genius FVE taková řešení našim zákazníkům ani nenabízíme.

Fotovoltaický systém s napojením na elektrický bojler: využití solární energie na maximum

  • Orientační cena: 300 000 – 650 000 Kč (včetně bojleru)
  • Dotace z programu Nová zelená úsporám

Naopak možností, kterou lidé volí i v současnosti, je fotovoltaika s baterií a elektrickým bojlerem. V letních měsících, kdy je produkce fotovoltaiky nejvyšší, s tímto systémem můžeme využít solární energii na maximum – pokryjeme provoz domácích spotřebičů, přebytky uchováme v baterii na večerní či pozdější použití a ještě ohřejeme vodu v bojleru. Taková situace ale samozřejmě netrvá po celý rok. V zimě bude bojler závislý převážně na elektřině ze sítě. Proto je třeba propočítat, zda je právě elektrický bojler tou správnou volbou pro ohřev vody v konkrétním domě.

Fotovoltaický systém s ohřevem vody tepelným čerpadlem: nejúspornější řešení

  • Cena je závislá na velikosti FVE systému a také na výkonu tepleného čerpadla
  • Dotace z programu Nová zelená úsporám

Oproti elektrickému bojleru spotřebuje tepelné čerpadlo k ohřevu vody zhruba 3x méně elektřiny. Varianta fotovoltaiky s baterií a tepelným čerpadlem je proto ze všech dosud zmíněných možností nejúspornější. Nevýhodou jsou však vysoké počáteční náklady, které se mohou vyšplhat až k milionu korun. Na druhou stranu lze tepelná čerpadla využít k více účelům – kromě ohřevu vody mohou také dům v zimě vytápět a v létě chladit. Také lze k pořízení využít kombinaci dotací z programu NZÚ, která náklady významně sníží.

Solární termický ohřev vody (solární kolektory)

  • Orientační cena: 150 000 – 250 000 Kč
  • Dotace z programu Nová zelená úsporám

Solární ohřev vody by se v tomto výčtu správně neměl objevit, protože funguje na jiném principu než fotovoltaika. Slunce totiž negeneruje elektřinu jako u fotovoltaiky, ale teplo – ohřívá kapalinu ve střešních kolektorech a tato kapalina následně zahřívá vodu v zásobníku. Protože však lidé často chápou fotovoltaiku jako “energii ze slunce”, solární kolektory jsme v tomto článku nechtěli opominout.

Komplexní projekt je základ

Pokud zvažujete ohřev vody fotovoltaikou, doporučujeme zaměřit se na fotovoltaické systémy s baterií s napojením na bojler či tepelné čerpadlo. Oproti fotovoltaickému ohřevu vody nebo solárním kolektorům mají mnohem širší využití, protože kromě ohřevu vody zajišťují i produkci elektřiny pro domácí spotřebiče a případně i vytápění. Navíc díky akumulaci do baterií překonávají největší překážku všech solárních řešení – a to nesoulad mezi dobou, kdy svítí slunce, a dobou, kdy potřebujeme elektřinu či teplou vodu využívat. Investice do fotovoltaiky s baterií se sice zdá vyšší, ale díky dotacím se může vrátit během několika let.

Ohřev vody, spotřebu elektřiny i vytápění je vhodné řešit jako komplexní projekt. Přesně na takové se v Genius FVE zaměřujeme. Rádi vám poradíme, jaké možnosti jsou vhodné pro váš dům a zpracujeme pro vás nezávaznou kalkulaci. V případě zájmu pak zajistíme montáž fotovoltaické elektrárny od A až do Z – od návrhu, přes odbornou montáž až po vyřízení dotace. Kontaktujte nás a během 24 hodin se vám ozveme zpět.

Nezávazná poptávka

Rádi byste se dozvěděli více o našem řešení a co můžeme nabídnout zrovna Vám? Kontaktujte nás prostřednictvím formuláře níže nebo nám zavolejte a domluvíme se na schůzce. Budeme se těšit.