Fotovoltaika na balkon v paneláku

Vzrůstající popularity fotovoltaiky by ráda využila stále větší část Čechů – a to i ti, kteří nemají k dispozici vlastní dům, ale třeba jen byt v paneláku s balkonem. Myšlenka umístění solárních panelů na balkon se přímo nabízí. Rovné panelákové balkony mají pro instalaci solárních panelů ideální tvar a častokrát i umístění na světovou stranu, ve vyšších patrech pak nehrozí zastínění okolními stromy. Vzhledem k tomu, že v panelových domech žije v Česku téměř třetina obyvatel, jde o téma, které mohou řešit miliony lidí.

Jaké jsou tedy možnosti umístění fotovoltaických panelů na balkon, jaké překážky je třeba při instalaci překonat a jak se taková fotovoltaika vlastně vyplatí? Na to se podíváme v následujícím článku.

Balkonové fotovoltaiky bez baterie: jednoduché zapojení, nízký výkon

Pro zjednodušení můžeme rozdělit možná řešení do dvou skupin: řešení bez akumulační baterie a řešení s baterií. V prodeji jsou totiž již hotové systémy navržené přímo pro využití na balkoně. Často jde o takzvané grid free systémy, což znamená, že nedodávají přetoky do sítě, ale veškerá energie se spotřebovává v místě výroby, tedy v rámci jedné domácnosti.

Část z těchto fotovoltaik je dokonce opatřena zástrčkou do běžné zásuvky, takže je lze zprovoznit svépomocí bez jakýchkoliv technických úprav – stačí panely umístit na balkon a zapojit do zásuvky, skrz kterou poté solární elektřina proudí k domácím spotřebičům v bytě. Kromě samotných panelů pak sada obsahuje také mikro měnič (mikro invertor), součástí naopak není baterie. 

Ceny těchto setů začínají zhruba na 14 000 Kč, je však třeba počítat s omezeným výkonem. Podle údajů výrobce 250 Wp panel zvládne vyrobit za 12 hodin slunečního svitu 3 kWh, reálný odhad roční produkce při naklonění 0° je 394 kWh. To při ceně 4,89 Kč za 1 kWh přinese roční úsporu až 1 926 Kč.

Na českém internetu lze tyto sety bez problémů zakoupit, jejich reálný provoz ale doprovází řada otazníků, na jejichž přehled se podíváme níže.

Balkonové fotovoltaiky s baterií: zatím jen pro nadšence

Druhou možností je instalace plnohodnotné fotovoltaické elektrárny s baterií. V internetových diskuzích lze sice najít příspěvky nadšenců, kteří sdílí fotky solárních panelů umístěných na panelákových balkonech společně s technickými parametry elektráren, tyto instalace však jsou spíše dílem jednotlivců než široce rozšířeným trendem.

fve na balkon v panelovém domě
Zdroj: forum.mypower.cz

Umístění panelů na balkon brání řada překážek

Lidé, kteří zvažují umístění fotovoltaických panelů na svůj balkon, totiž narazí na řadu omezení

Mezi ně patří například:

  • Nutné povolení SVJ – Stanovy většiny SVJ vyžadují souhlas ostatních vlastníků, pokud má dojít ke změně ve vzhledu budovy, tedy i k umístění panelů. Úskalím je také to, že z právního hlediska se balkony považují za společné části budovy (stejně jako například střechy nebo schodiště), a to i pokud jsou balkony přístupné pouze z konkrétního bytu.
  • Řešení přetoků do sítě – Běžné elektroměry v bytě neumí zaznamenat přetoky do sítě, tedy “odečítání” spotřeby elektřiny. Dodavatel elektřiny v této situaci dokonce může udělit pokutu.
  • Absence montážních firem – Žádné firmy instalaci fotovoltaických elektráren na balkon veřejně nenabízejí. V nabídce je pouze montáž na střechy domů či budov.
  • Nulové dotace – Aktuálně vypsané dotace (Nová zelená úsporám, Kotlíková dotace) nezahrnují dotace na fotovoltaiku na balkon panelového domu.
  • Svislá orientace znamená nižší výkon – Panely umístěné na zábradlí balkonu (tedy se sklonem 0°) mají zhruba o 30 % nižší výkon než panely se sklonem 35° až 45°. Naopak výhodou je tato orientace z pohledu chlazení panelů – díky nezakryté a stinné zadní straně se panely přirozeně chladí.
  • Otázka umístění baterie – Akumulační baterie by neměla být umístěna v obytných prostorech, navíc je třeba vyřešit způsob jejího odvětrávání a chlazení. Většina panelákových bytů nemá technickou místnost, která by pro tyto účely byla vhodná, a proto lidé řeší tuto otázku podomácky vyrobeným boxem na baterii na balkon, který vydrží zimní mrazy i letní žár.
  • Nutnost revize – Pokud není elektrický spotřebič z výroby opatřen zástrčkou (což většina fotovoltaických systémů není), musí jeho instalaci provádět odborník a před jeho spuštěním je třeba obdržet revizní zprávu. V případě neodborné instalace a pojistné události může pojišťovna odmítnout plnění nebo jej zkrátit. 

Budoucnost bude patřit komplexním řešením pro celý bytový dům

Vzhledem ke všem vyjmenovaným překážkám je tak individuální instalace plnohodnotné fotovoltaické elektrárny na panelákový balkon legální cestou v podstatě nemožná. Lze ale zvolit jinou cestu k fotovoltaice, a tou je projekt pro celý dům s panely na střeše bytového domu. Jde sice o projekt většího rozsahu, ale na druhou stranu na něj mohou žadatelé získat dotaci.

Celý systém pak funguje centrálně pro celý bytový dům. Odběr elektřiny ze sítě se sleduje skrz hlavní jistič pro celý dům. K bytům pak vede lokální distribuční síť, spotřebu jednotlivých bytů si měří a vyúčtovává samotné SVJ. Výhodou centrálního řešení je kromě vizuálního aspektu například i možnost dodávek elektřiny nejen pro jednotlivé byty, ale i pro společné prostory nebo možnost dobíjení elektromobilů solární energií.

My v Genius FVE se zaměřujeme výhradně na instalace fotovoltaických elektráren v rodinných domech. Pokud takovou plánujete, neváhejte nás kontaktovat pro nezávaznou konzultaci.

Nezávazná poptávka

Rádi byste se dozvěděli více o našem řešení a co můžeme nabídnout zrovna Vám? Kontaktujte nás prostřednictvím formuláře níže nebo nám zavolejte a domluvíme se na schůzce. Budeme se těšit.